Announcement!!!

The blog has moved to


Thanks for your support!!!


Check out this cool stuff:

Tuesday, November 29, 2011

Patsiiiik… Mintak duuuuwiiit~~


Assalamualaikum

“Pak Cik, Minta Duit”


Demikianlah makna sebenar di sebalik tajuk pada hari ini. Sayup-sayup suara mereka, di bawah terik matahari, dengan butiran pasir di segenap tubuh badan, hanyalah perkara biasa bagi kanak-kanak Bajau Laut di Pulau Mabul, Semporna, Sabah.


Ya aku kesana lagi. Malar sungguh mukaku di pulau itu. Tatkala orang lain berlagak ke pulau Sipadan dengan membawa bersama emosi egois, aku ke Pulau Mabul sahaja. As usual, let the pics talks~~

IMG_1293 copy

IMG_1302 copy


Sunday, November 20, 2011

How to spent Holidays–For Dummies


Assalamualaikum


Dengan penuh rasa rendah diri dan sedikit takbur, ingin ku nyatakan disini bahawasanya, musim cuti sekolah sudah tiba. Meaning, pelajar sekolah sudah mula bercuti panjang. Termasuk juga guru-guru mereka, selagi mana mereka tidak terlibat dengan tugas-tugas sampingan lain seperti mengawas peperiksaan awam ataupu bertugas di sekolah.

Murid bercuti, well, its not a big deal. But getting paid for staying at home, is more or less like in heaven. Riak lagi disana. Maafkan aku. Namun tidak kira murid atau siapapun, cuti selama sebulan setengah tanpa membuat apa-apa tentunya teramat bosan, more or less like in hell.

So, what to do? Kepada yang punya 100 hektar ladang sawit dan 15 orang gaji di rumah, pergi bercuti adalah langkah terbaik. Namun bagi mereka yang makan KFC pun setahun sekali, itu pun dibelanja oleh rakan yang punya 100 hektar ladang sawit, tentu menghabiskan cuti mereka dengan aktiviti-aktiviti yang biasa sahaja. Contohnya;

(A strong reminder : gambar hanyalah hiasan semata. Tidak sama sekali berkaitan dengan apa yang aku ceritakan ok!)

1. Bekerja

IMG_8994 copy

Masa itu emas. Namun masa tidak akan menjadi emas jikalau kita duduk sahaja. Atas prinsip ini, ramai yang keluar bekerja. Memaksimumkan penggunaan masa untuk mencari rezeki. Mereka yang bercuti panjang diiringi poket yang terasa panjang kerana tidak berisi, tentunya akan bekerja. Janganlah pula terlalu memilih kerja, jadi assistant manager ladang pun sudah cukup.Hot smile Kalau tidak pun jadi fotografer sambilan. kan?

Friday, November 11, 2011

Tunggang dengan cermat!


Assalamualaikum


Siang tadi aku eksiden lagi. Ketika aku memandu keluar dari simpang, sebuah motosikal yang memecut laju tiba-tiba muncul dari sebelah kanan. Dia tidak perasan akan kewujudan aku, manakala aku lagi la tidak perasan kelibatnya yang mencelah di sebalik lori dan kereta lain. Berbekalkan tindakan refleks dan kudrat sedia ada, penunggang itu mengelak kereta aku dan terus jatuh menyembah jalan raya.

Ya kereta aku tidak apa-apa. Jalan raya itu juga tidak apa-apa. Si penunggang tadi yang berdarah disini-sana. Dengan hingus mengalir kencang dan gaya mamai akibat selesema, aku memarkir kereta dan berlari-lari anak singa ke arah penunggang tadi. semua kemahiran memujuk aku keluarkan. Kaedah sentuhan, ayat-ayat simpati, mimik muka empati, dan banyak lagi agar cerita itu tidak berakhir dengan kayu besbal terpacak dikepalaku.

Mungkin aku bernasib baik. Penunggang tadi adalah seorang yang baik hati dan sedar akan kesilapannya menunggang laju dan tidak alert dengan kenderaan lain. Setelah menolongnya menolak motosikal ke tepi jalan, aku meminta izin untuk berlalu pergi kerana kereta aku menghalang lalu lintas. Kasihan juga aku dengan beliau. Yang aku tidak boleh terima, mengapa aku boleh terlupa untuk menghulur wang sekerat dua untuk dia pergi berubat. Penyesalan yang menghantuiku hingga kini.

IMG_8958 copy

Monday, November 7, 2011

The Streets of Lahad Datu


Assalamualaikum & Salam Aidiladha.


Hye there. Welcome to Sabah. The land where you can buy smuggled cigarettes on the streets and gets away with it in style. Today we Muslims celebrates Hari RayE Aidiladha. It’s the day where all cows regret that they are not born as hamsters. This day, buras, is a must. Do you know what is buras? in semenanjung it is called BURES while in England, BURASES.

Macam mana English aku? ok kah? Boleh lagi ka mengajar anak orang Bahasa ini tahun depan? Tahun pertama aku mengajar bahasa Inggeris sememangnya amat mendukacitakan. Ramai pelajar aku terseliuh di bahagian lidah akibat kesukaran menyuarakan bahasa ini.

Lahad Datu. Terletak kira-kira 148 KM dari Tawau, dan berjarak 424 KM dari Ibu negeri Sabah, Kota Kinabalu. Sebuah bandar yang kian pesat membangun, terutama dari segi perindustrian. Buktinya dapat dilihat menerusi pertambahan bilangan kilang yang dibina, jauh mengatasi pembinaan tandas awam.

Now, this is the place where I earn my living. Cari rezeki bai. Mencari sesuap nasi saja tidak memadai. Harus cari lebih banyak suapan dari itu. Asalkan tidak makan suap, yakni halal, we should be proud of what we are doing. Gambar hari ini adalah cebisan-cebisan street candid yang aku candid bersama beberapa rakan yang gemar candid. Walah!!

IMG_9035 copy

Saturday, November 5, 2011

Sudah bosan berkulit putih? Ini jawapannya!


Assalamualaikum dan salam Aidiladha

Hari raya Aidiladha, atau lebih gemar disebut, Hari raya haji, bakal menjelang tiba. Secara literalnya, hanya golongan Haji yang sepatutnya beraya sakan pada hari raya Aidiladha. Jadi jangan hairan jika bukan kanak-kanak yang datang bertamu meminta duit raya di rumah anda, tetapi golongan Haji. Sekadar gurauan. Jika merasakan ini melampau, tekanlah butang ‘X’ yang terdapat di hujung kanan atas skrin anda. Ataupun cabut betrai leptop anda dengan ganasnya.

Sudah lama aku tidak mempromosikan sesuatu yang menarik berkaitan hometown aku, Tawau. Ya aku masih sayang Tawau. Berwajah iras-iras Korea dan berpelat semenanjung tidak menghalang aku dari menyayangi Tawau. Sungguh memualkan, they say.

Tajuk post aku sudah menceritakan sedikit sebanyak. Tempat yang ingin aku bualkan ini mampu mengubah wajah anda dari mirip Aaron Aziz kepada mirip Will Smith dalam masa yang singkat! Jangan risau, anda masih kacak dan cantik. Itu semua benda yang abstrak.

Tempat yang aku maksudkan terletak nun di Pantai Tinagat sana. Mudah saja untuk sampai. Anda hanya memerlukan : Kenderaan yang belum tamat ccm, minyak kenderaan, dan mulut yang ringan untuk bertanya. Hey, I’m not a tour guide ok. Just a person lucky enough to have an overpriced camera and a sweet girlfriend.
IMG_8590 copy

Yep!! Kita sudah tiba. Apa yang menarik pasal tempat ini kemudian aku beritahu. Yang pastinya, pastikan anda bersiap sedia mental emosi, mengenakan pakaian yang sesuai, dan jangan lupa solat. Sekadar update status berbentuk kerohanian di Fb saja tidak memadai kalau solat tidak dilaksanakan.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Untuk Menceriakan Lagi Hidup anda!