Announcement!!!

The blog has moved to


Thanks for your support!!!


Check out this cool stuff:

Monday, June 21, 2010

Fire is a Curse

[The title is a song title by Butterfingers]

11 june- satu keterbetulan yang agak best dalam hidupku. sebagai penganggur yg mempunyai dslr murah, hari-hariku tidaklah se-excited mana. tapi hari tersebut, aku bangun awal, basuh keta, grab my kemra n pegi Eastern Plaza. Sana ada Colouring Competition. mesti ramai bebudak. owh i love kids!

But what can i say, agak kureng best la. Sudahla kemra kurang mantap, parent2 budak suma pun pandang mereng ja bila aku amik gamba anak depa.

So aku begerak la ke bandar. Time sebok berebut parking, terlihat olehku kepulan asap dari atas sebuah bangunan di sabindo. aku yakin itu bukan asap BBQ coz hitam semacam. dengan pantas aku park keta n bergegas ke sana. yeah betul! kebakaran. api baru mulai marak dari tingkap.

Time ni api da stat naik. suam2 kuku gak la..


A closer look.


Awek ni dgn nikon dia pun sebok gak amik gamba. Kami antara yg terawal la kat situ. wartawan pon lum sampai lagi.

Kira time ni agak kelam kabut gak. yang ada kenderaan sibuk mengalihkan kenderaan, yang tinggal berhampiran sibuk mengemas barang, yang ada kmera sibuk megambil gambar, dan yang tiada kepentingan sibuk menjerit macam tangok Michael Jackson hidup balik. Tawau bai.. wut do u expect?

Bomba pun tiba. seperti yang kita semua jangkakan..mestilah



This is the time where firemen looks so machoo. Kalah bebudak Super Junior tuh...


kata si Bomba "ini bukan fire drilll!!! ini betul betuuuuul!!!" - ala2 bujang lapok sket.















Uncle Napsan, seperti yg tertera di name tag beliau.
kepada yg sangat2 mengenaliku sudah pasti mereka sedang tertawa skrg..
still, somebody has to took care of the traffic & crowd.


Orang awam juga tidak ketinggalan untuk membantu. Sahutlah seruan 1 Malaysia


Detik mulanya Encik Bomba beraksi. jeritan dan tepukan tanda sokongan turut mengiringi.


Peserta yang menjayakan majlis. Bukti utuhnya konsep 1 malaysia. Just say it, Bugis? Badjau? Butun? Suluk? Plipin? Banjar? Jawa + Cina? semua ada geng. Mereka bargabung di bawah satu identiti yg sama --TAWAU

Telatah pacik ni sesangat menghiburkan. beliau memegang kepala paip tu sambil melihat ke arah lain...akibatnya......

.... si kawan di atas yg kena siram..hakhak...

Credits to Tawau firemen for their dedication and excellent job. Syabbas inspektor bomba shab!!


Selesai di sana, aku bergerak ke masjid untuk menunaikan solat Jumaat. then, met my bapak for lunch. Family first bai. Makan di Restoren Hj Tamrin. Org Tawau original mesti tau.
Ok bukan tu yg aku nk highlight. Selesai makan, bapak ku switch keta dgn aku. dia suh aku bawa vannya yg suhu Aircondya mampu merebus sebiji telur. panaaas.

Sewaktu aku dalam proses menghadam makanan, Booom!! bunyi itu lebih kuat dari penampar ckg Kisman yg ku terima dahulu. Kepulan asap memenuhi udara. jalan mula menjadi sesak. Bapakku call, bgtau ada eksiden lagi dekat traffic light apas.

Aku ku sana lagi (selepas membayar makanan ofcoz). yaah.. sebuah ambulan sedang terbakar. Bunyi letupan tadi? Tangki oksigen


Ni la rupa ambulan tu. ambulan ni dari Kunak, membawa wanita mengandung. nasib baek xde sapa cedera.

Owh aku xsempat baca nama kat name tag polis tu. dia ni garang sket plak. haha


Ni pulak rakan kongsi Eksiden tu. Sang Kancil ni kejar Traffic light, 'berkenalan' dgn ambulan tadi dan jatuh 'Cinta' bersama.


Bomba tiba agak lewat. fire dekat Sabindo pun x setel lagi. satu team bergegas ke mari, Team yg lagi satu balik sediakan makan malam.


satu benda yg menarik, bila korang ada dslr ni, secara tidak langsung korang ada lesen untuk amik gambar sesuka hati. Polis & bomba pun x larang aku datang dekat nih.


"Di sinilah pemandu kancil ini berada ketika kejadian" - katanya

Diorang ingat aku ni wartawan la tu. pakcik di atas ni sesangat la memberi kerjasama. semua detail dia cerita dgn aku as if aku ni wartawan betol. haha. dari pelatnya, aku tahu bangsanya Badjau. dan aku pula bugis. ngam la tu. konflik pertuturan.

"Lihatlah ambulanku..hancur musnah"-katanya

Ni brader yg drive ambulan tu. sihat walafiat. syukur lah. org x bleh gak salahkan dia sebab bwk laju. dia tu mau tolong orang gak. yg dia hantar tu pompuan mengandung, bukan lelaki boroi.

"Api bila kecil jadi KAWAN, bila besar jadi KAWAN BOMBA" - satu quote zaman aku kecik2 dulu. hehe.

"Psst..ni kalau jual besi buruk ni, leh tahan gak ni..50-50. amacam??"

Well thats all i've got. as a conclusion, Dont leave home without it - ur camera. hehe. Segala dialog adalah rekaan semata. bubye~~

1 comment:

  1. tak sangka kawan aku bole dalam blog ni :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Untuk Menceriakan Lagi Hidup anda!