Announcement!!!

The blog has moved to


Thanks for your support!!!


Check out this cool stuff:

Thursday, January 27, 2011

Festival Kebudayaan Tawau 2011.. Final Part: The Artist


Assalamualaikum

Kebaikan merentasi kaum. Merentasi zaman. Merentasi apa sahaja. Why do people look more on ‘the bad’ in people rather than ‘the good’? Aku juga bergelar ‘people’. Means aku juga sama. People are perfectly non-perfect. Dari serendah-rendah insan, hinggalah setinggi-tingginya seorang raja. Semua tidak sempurna.

So what is the point in hating others? buat apa nak benci pemimpin, bos, jiran, orang bawahan, hanya kerana mereka ada yang slek dimata kita? Yang paling tidak bole blah, bila kita benci orang yang nyata lagi bagus dari kita. Mahu benci pemimpin dan orang yang suka pemimpin, sedangkan dirinya juga mengharapkan gaji, bonus, dan subsidi dari kerajaan. Itu satu contoh.

Criticizing is far different than spreading hate. Banyak juga orang yang bagus dalam memberi teguran dan komen. Berhikmah, rasional, and non-emosional. Ada rakan aku yang begitu. Tapi ada juga yang lebih kepada kutukan tidak sedar diri. Nilailah diri kita disitu. If you’re that good, then why are you still here? why aren’t you the President of America? Hm.. aku pun selalu itu macam. isk..

Mukadimah saja. Mari teruskan. Suda 2 minggu festival kebudayaan Tawau melabuhkan tirai. Stage pun sudah tiada rasanya. Namun aku masih mahu post gambar walaupun pada kadar yang sangat lewat. Sudah tentunya akibat kesibukan dunia.

For the last part, I’ll focus on the artist. Yang perform pada malam tersebot ialah Heliza, Stacy, Vokalis Deb-Gab-C yang aku nda kenal namanya, Alex raja lawak, etc. Namun aku akan lebih berasa gembira jika Abu Bakar Ellah bersama si Om (Mat Congo) turut sama memeriahkan malam.

IMG_2035

Ni la Vokalis Deb-Gab-C tersebot. Popular dengan lagu Cinta Sakti, Merah, Marilah Maria, dan Maria Mahtijo (pembaca berita radio tu. hahaha).

Sunday, January 23, 2011

Festival Kebudayaan Tawau 2011.. Part 4 : The Dance


Assalamualaikum Pemirsa..

Sebagai seorang guru yang sampai kini belum menerima gaji, hidup aku terpaksa dicatu. Minum air kosong, makan yang ala kadar, dan berbelanja saving tahap naga. Hatta hendak beli selipar Jepun pun aku berfikir 5 kali dan bertangguh. Di situlah kita akan mula melihat betapa keluarga dan insan terdekat begitu menyayangi kita. Tiap minggu my parent akan bagi duit. Syukur. si Cewek pula sanggup bagi pinjam aku broadbandnya. sudah 3 minggu aku meminjamnya. God bless them.

Seperti mereka, aku juga mahu God bless Tawau. Biarlah Tawau bumi peladang dan bumi tempat lahir ramai insan macho ini juga menjadi maju dan berkembang seperti bandar-bandar lain di benua Asia. Atas dasar itu, aku secara jujur dan rendah diri merasakan Festival Kebudayaan Tawau ini merupakan platform terbaik untuk memastikan daerah ini turut dikenali seperti bandar-bandar lain.

Hari ini aku berkongsi pula sedikit gambar tarian etnik-etnik yang mengambil bahagian. Sebagai blogger dan photographer tegar, suasana sebegini sememangnya adalah makan malam bagiku. Anyway, a thousand thanks to TawauBloggers for having me onboard.

IMG_1442

Ini merupakan tarian pembukaan pada malam tersebut. Dipersembahkan oleh penari (mestilah kan..Hot smile) Apa yang dapat aku perhatikan tarian ini menggabungkan beberapa pakaian etnik seperti Bugis, Dusun, Melayu, dan sebagainya.

IMG_1441

Pada malam tersebut, pihak penganjur iaitu Majlis Perbandaran Tawau (MPT) telah menyediakan 4 skrin besar untuk tatapan pengunjung yang hadir. Bagi VIP pula (termasuk aku, haha) Kami dapat melihat tarian itu berlaku di hadapan kami. Sangat menarik.

Festival kebudayaan Tawau 2011..Part 3 : The Ethnics


Assalamualaikum

Aku tehibur hari ini. Of course, dengan telatah student aku.

Aku : Esok kamu semua kena turun untuk ko-kurikulum
Student : Esok? Pakai baju apa? Baju sekolah ka?
Aku : Eh bukan. Pakai la baju sukan.
Student : Oh jadi esok kita bersukan ya cikgu?
Aku : Tidak la. Esok mesyuarat Agung sahaja. Bukan bersukan
Student : Kalau mesyuarat agung kenapa pakai baju sukan cikgu? kenapa tak pakai baju mesyuarat agung jak?
Aku : @#$%^^%##$%^&… Sejak bila wujud baju mesyuarat agung!!!!???

Ok mari teruskan lagi dengan event Festival Kebudayaan Tawau 2011 yang berlangsung di MPT. For those who live outside of Malaysia, or didn’t speak Malay, this BIMP-EAGA Cultural Festival 2011 will be the new identity of Tawau since the event will be held annually. So if you miss this this year, there will be another for you.

festival kebudayaan tawau7
Walahh~~ Etnik Suluk, etnik Tidung, & not forgetting the Penan Ethnics. Ini Bapak Budi, ini Mamak Budi, ini Kakak Budi…

Thursday, January 20, 2011

Festival Kebudayaan Tawau..Part 2: The Costumes


Assalamualaikum

Warga siber yang budiman, bertemu kita lagi pada hari yang agak mendung ini. Kain tidak kering, Underwear masih lembap.. Ini sememangnya mencacatkan kesempurnaan hari.. Tapi tidak mengapa, masih banyak benda yang boleh disyukuri.

On with the topic, kali ni aku mahu berkongsi lagi kehangatan Festival Kebudayaan Tawau 2011 yang berlangsung pada 14-15 Januari anjuran Majlis Perbandaran Tawau. Satu festival yang berjaya pada hemat aku. Sudah heboh ke serata dunia dengan bantuan alam siber dimana dunia wujud tanpa sempadan. Tidak perlu passport ataupun pas lintas untuk ke negara lain.

Malam itu aku bersama-sama rakan TawauBloggers (Maya, Lisa, Agus, Don dan Jeannie) berada live di tempat kejadian. Turut bersamaku beberapa rakan kamceng sejak zaman sekolah. Turut bersamaku juga beberapa ahli keluarga. Turut bersama juga…. ehm senang cerita hampir kesemua warga Tawau turun memeriahkan ok!

Kalau sudah namanya festival kebudayaan, sudah pasti kita akan lihat budaya. Pakaian dan kostum juga merupakan sebahagian budaya. Jujur aku katakan, terdapat beberapa pakaian etnik yang baru ku lihat pada malam tersebut. Itulah akibat jika dari kecil hanya terdedah dengan fesyen grunge, punk, hip hop. Kalau beruntung jadi baik pun, pakai baju Raihan seminggu sekali. Pakaian tradisi sendiri haram tak kenal.

IMG_1416
See? aku tidak kenal ini pakaian etnik mana. Kamu tahu tak? Ingin aku bertanya kepada si gadis ini tapi senyumannya buat aku tersipu malu (useh!).

Festival Kebudayaan Tawau 2011 menyaksikan lebih 20 etnik mengambil bahagian. Untuk orang sepertiku menghafal setiap nama pakaian mereka memanglah mustahil. That’s why I like camera. They told stories for me. And they do it better without words.

Tuesday, January 18, 2011

Festival kebudayaan Tawau 2011.. Part 1 : The Job


Assalamualaikum

Salam muhibbah kepada semua rakyat seantero Malaysia. Dengan penuh rasa syukur tanpa sebarang rasa takbur, aku berasa bangga kerana Tawau bumi tumpah darahku telah berjaya menganjurkan festival kebudayaan pada 14 & 15 Januari baru-baru ini. Satu Festival yang sangat menarik konsepnya, dan sudah pasti bakal menjadi identiti daerah Tawau pada masa hadapan.

Untuk entry kali ini, dan beberapa entry akan datang, aku akan berkongsi pengalaman aku yang turut sama menambah kuantiti hidupan yang membanjiri perkarangan Majlis Perbandaran Tawau pada malam penutupan. Yah.. Satu kekesalan yang masih menghantuiku sehingga hari ini, bila mana aku hanya mampu hadir semasa malam penutupan. Itulah perbezaan hidup bekerja di luar daerah.

Thanks to my fellow TawauBloggers team, merasa juga diri ini menjadi sebahagian dari event. Lawatilah blog mereka untuk cerita yang lebih menarik dan terperinci pasal Festival ini orait!

Aku tiba seawal pukul 6 di bandar Tawau. Jalan raya kesesakan bak merayakan hari kebangsaan. Banyak jalan ditutup namun semua itu tidak menghalang warga Tawau untuk turun memeriahkan. Waktu-waktu beginilah, parking menjadi isu utama. kereta semakin bertambah namun jalan raya tetap sama.

IMG_1385

Oh ya. Malam tersebut aku menggunakan kamera kawan. Dan dengan itu banyaklah kuantiti gambar yang tidak sempurna akibat ketidakmahiran aku. Apapun, pass media yang kami perolehi dimanfaatkan sepenuhnya. Rasa best pulak bebas merayau sana sini tanpa dimarahi pegawai keselamatan yang bertugas.

Namun kecekapan pihak penganjur mengawal keadaan sememangnya wajar diberikan pujian. Walaupun ini penganjuran kali pertama, kualiti penganjuran adalah memuaskan. MPT totally rocks man!

Thursday, January 13, 2011

Love Buzz.. Titanic versi Bugis


Assalamualaikum
[Aku mula berjogging..syabbas betta!!]

Kisah benar yang diceritakan ibuku:

Suatu masa dahulu, sebuah bot yang sarat dengan penumpang sedang dalam perjalanan dari Tawau (Malaysia) ke Sulawesi (Indonesia). Perjalanan kesana dahulu tidaklah seperti sekarang. Kadangkala mengambil masa hingga sebulan. Tu pun kalau anda tidak dibaham jerung lapar.

Dalam kalangan penumpang-penumpang yang ramai itu, ada seorang lelaki. Jack (bukan nama betul) namanya. Jika ada Hero, tentulah ada heroin. ganja, dan syabu. Heroin kita bernama Rose (pun bukan nama sebenar). Pada mulanya mereka tidak saling mengenali. Macam dalam cerita titanic tu jugak lah.

Nak dijadikan cerita, setelah separuh jalan membelah ombak dan badai, bot yang dinaiki mereka karam. Ibuku tidak cakap juga sebab apa. Yang pastinya bukan sebab melanggar ketulan ais. Malindo tiada ais ok! bot karam, penumpang pun mati lemas. melainkan mereka yang reti berenang dan bernasib baik sempat berpaut pada objek yang mempunyai daya apungan yang tinggi. Air laut yang disesarkan adalah sama nilai dengan jisim objek yang tenggelam. Archimedes Principle (can’t help it. I’m a physics teacher ok!)

Jack berjaya berpaut pada sebuah tong yang dicapainya. Sebagai lelaki budiman yang bujang, dia pasti akan menolong penumpang lain. Dia memaut seorang gadis yang sedang terkapai-kapai menanti lemas. Ya betul. Gadis itu ialah Rose. Mungkin ketika itu mereka tiada masa untuk menilai kehenseman dan kecantikan masing-masing. Sebab perjuangan untuk terus hidup itu yang penting.

sebelah tangan memaut pada tong, sebelah tangan lagi memaut seorang gadis. Dan anda berada in the middle of nowhere. Di tengah lautan. Jika anda menjadi Jack, apa anda lakukan? bermain Sony PSP? tentu tidak bukan. Berjuanglah untuk hidup. Apa yang membuat aku tersentuh, mereka masih solat walaupun dalam keadaan sebegitu. Yah.. tamparan hebat buat kita  yang baru sibuk sedikit pun sudah malas hendak solat.

1-2 copy
My Heart Will go On… Gambaq sekadar hiasan… Credit to momong and Wini

Wednesday, January 12, 2011

Tawau nan indah


Assalamualaikum


Tawau. Bumi kelahiran aku. Cantik tempatnya. Indah permai. Kaya dengan orang kaya dan khazanah alam. Tempat dimana jiwaku sentiasa terasa tenang walaupun aku berjalan seorang diri di bandar.

Wah mengapa aku sintimental pula ni… Mudah saja. Kini aku tidak bermastautin disana lagi. Atas faktor pekerjaanku sebagai seorang superstar yang membuat konsert di hadapan peminat 5 hari seminggu. Bila berada jauh, baru aku menyedari, there is no place like my home, my girlfriend’s home, and my hometown.

Setiap tempat ada keistimewaannya. Begitu juga Tawau. Mempunyai ‘killer song’ tersendiri. So aku hendak bercerita pasal makanan di Tawau. Ok anggap saja anda seorang anak muda yang ingin bercuti di Tawau. Aku akan membekalkan anda dengan beberapa fakta menarik dari buku ‘Eating in Tawau for dummies’. Keunikan Tawau, keindahan Tawau, segalanya di hujung jari anda.

Kemana saja anda pergi, faktor makanan akan menjadi satu isu. Sedap kah? Murah kah? bersih kah? Halal kah? Anda berada di tempat yang betul! Ingin makan seafood? Tawau ialah syurga. Jika di tempat lain wallet anda akan meraung tatkala ingin membayar untuk merasa seafood, di Tawau anda boleh memenuhi impian anda dengan harga yang sangat berpatutan. Hidangan ikan yang sangat pelbagai, sotong, udang, yang segar-segar bak hati yang berbunga.

IMG_6300 copy

Jom makan ABC. Terkenal dalam kalangan remaja yang gemar bersantai bersama rakan. ABC buah, ABC Milo, ABC Jagung, dan Ais Teler. Semua ada. Dan yang menariknya, Ia masih murah. Jika anda pow ABC rakan sekalipun, beliau tidak akan marah kerana dia boleh order ABC yang lain. Hehe. ini merupakan hidangan wajib cuba ok. Aku pernah ke bayak tempat di serata malaysia semasa belajar dahulu. Ikhlas aku katakan, Tawau punya ABC adalah antara yang tersedap, termurah, dan tersangat murah.

Sunday, January 9, 2011

Selamat Pagi Cikgu


Assalamualaikum
[Bila bersendirian, Ilham pun datang]

Minggu ini sesi persekolahan telahpun bermula. Ya aku tahu sekarang hujung minggu. Tapi sumpah aku taip post ni pada 3.1.2011. Betul ni tak tipu. Hari ni aku hendak bercerita pasal keajaiban menjadi seorang guru. Kalau rajin boleh la layan cerita aku ni. Kalau tak mahu pun tidak mengapa.

Seperti kebanyakan guru yang dipostingkan di kawasan luar bandar, aku juga tidak terlepas dari cabaran dan dugaan. Mungkin jika masuk rancangan ‘Bersamamu’, aku boleh mendapat kutipan derma tertinggi. hahaha. Ekceli biasa saja sebenarnya. Waktu aku kecil dulu hidup lagi sengsara. Saja mahu menggempakkan keadaan.

Pada mulanya, kami bercadang untuk tinggal di sebuah rumah yang terdapat di dalam kawasan sekolah. Ye lah, kami orang jauh, tiada kenderaan, gaji belum masuk, dan kacak. Jadi opsyen terbaik ialah tinggal sehampir mungkin dengan sekolah. Agar kami mampu untuk pergi berkhidmat dengan mudah dan lebih bersemangat mendidik anak bangsa. Walaupun hakikatnya, kami malas bangun awal. Tinggal dekat ni boleh tidur lama sikit.

27.12.2010. Kami tiba di sekolah bersama beg besar akademi Fantasia untuk tinggal di rumah tersebut. Dengan bantuan Penolong kanan Hem kami, rumah itu berjaya dibuka dan dengan lafaz Assalamualaikum kami memasukinya.

Jika anda seorang gadis, anda mungkin menangis.
jika anda seorang Ibu, anda mungkin lebih kuat menangis.
Jika anda seorang Ustaz, anda akan menggeleng kepala sambil beristighfar.
Jika anda seorang penagih, anda akan cakap ‘Home sweet home!’
Dan jika anda menjadi kami, anda akan tersenyum kerana anda seorang yang cool dan penyabar.

Namun disebalik senyuman itu terdapat hati yang merintih. Rasa sedih pun ada, rasa lucu pun ada. Tapi apa yang pasti, jika anda sanggup membiarkan seorang manusia tinggal walau satu malam di rumah tersebut, kezaliman anda sudah setaraf dengan Raja Namrud si Firaun itu (Aku bergurau saja, don’t take it serious ok)

IMG_6592
Ini ialah kucing. Aku banyak berkongsi masalah dan berbual dengan kucing ini ketika kami kebosanan disana.. Nampaknya dia begitu memahamiku..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Untuk Menceriakan Lagi Hidup anda!